Наказаха финансово БНР заради плурализма на мнения

В последните часове от управлението си правителството на ГЕРБ и патриотите намали на два пъти с близо 1 милион бюджета на Българското национално радио с твърде общото обяснение „заради пандемията“. Това не е нищо друго, освен наказателна акция срещу общественото радио заради плурализма на мнения и участието на опозицията в предаванията, което радио журналистите си позволяват на фона на почти всички овладени от силните на деня медии у нас. Това заяви Найден Зеленогорски, председател на Гражданско сдружение „Достойнството на един народ – ДЕН“.

Според него БНР е останало единственото място, от големите медии, където могат да се чуят всички мнения в обществото. Като пример той даде новините от първото заседание на Комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ. Националното радио веднага информира слушателите за разкритията на зърнения бос за рекет и изнудване и последвалите опити за осуетяване на заседанието от страна на депутати от ГЕРБ. На другите големи обществени и частни медии им трябваха два дни, за да се докоснат избирателно до темата.

Българското национално радио не си позволи да наруши принципа за даване право на мнение на всички страни, не си позволи разпространяване на фалшиви новини и затова според проучванията е на първо място по доверие сред слушателите и зрителите у нас. Но ГЕРБ и патриотите не обичат истината, те обичат само своя глас и своя лик. И когато някой не слуша, те веднага размахват бухалката, за да му запушат устата. Затова България е на 112-о място по свобода на словото. Оттласкването от тази незавидна позиция ще е трудно, ГЕРБ са платили и предплатили. Но какво е истинската демокрация без свободни медии? Борбата за тях тепърва започва, каза още Зеленогорски.

Прочетете още

Депутатът Найден Зеленогорски участва в конференция „Интелигентни градове и общини – Визия за бъдещето“

Народният представител и член на УС на Асоциацията на българските градове и региони (АБГР) Найден Зеленогорски взе участие в научно-практическа конференция „Интелигентни градове и общини – Визия за бъдещето“, организирана от АБГР съвместно с Фондация „Конрад Аденауер“ и партньорството на УНСС.