За плетенето като хоби, арт терапия, поминък … с любов

Бебешко одеяло с мечета

Знаете ли кое е общото между вашата баба или съседка, Мерил Стрийп, Ръсел Кроу, Мадона, Джулия Робъртс, Антонио Бандерас и още милиони по целия свят? Вероятно последното, за което ще се сетите, е плетенето. Но е така.

Днес отбелязваме Световния ден на плетенето на открито. За първи път се организира през 2005 г. от Даниел Ландес, провежда се всяка година през втората събота на месец юни. В началото това е било възможност любители плетачи да се събират заедно и да се наслаждават на компанията си плетейки, но постепенно се превръща в инициативата Световен ден на плетенето на открито. Този вид хоби е широко разпространено, колкото и да не ви се вярва, и всеки, който го практикува, лесно може да открие съмишленици и да създаде приятелски контакти с тях. Освен това, дава усещане за щастие и  пълноценност.

У нас за пета година Етнографски комплекс на открито „Етъра“ на 12 юни от 11.00 до 16.00 часа ще се включи в Световния ден с представяне на различни техники на плетене под наслов „Музейни бивалици и небивалици“. Ще бъдат представени също застрашени от изчезване поминъчни дейности, свързани с изплитането на предмети от растителни материали.

Колективното плетене се използва все по-често като форма на неформално общуване между хората. То се препоръчва като творческа терапия срещу стреса и депресията. Плетенето действа като тренировка за пръстите на ръцете, препоръчва се и за усъвършенстване на фината моторика, понижава кръвното налягане и има същите ползи за ума и тялото, каквито медитацията. Ритмичните движения и фокусирането, нужни при плетенето, помагат да се отърсите от проблемите и по този начин облекчават симптомите на тревожност. Наред с всички ползи от това занимание не забравяйте, че накрая ще се сдобиете с изработени от вас самите уникални и креативни вещи, удовлетворението от което няма цена.

Към плетката и плетенето като начин да изразят себе си и да си починат след напрегнат делник в последните години посягат и много известни хора. Дакота Фанинг, например, е една от младите актриси, които признава, че е започнала да плете от 7-годишна възраст. Ръчно плетени от нея шалове носят Том Круз, Робърт Де Ниро, Дензъл Уошингтън. Другата знаменитост, която дори се появява в някои от филмите, които снима, с изплетени от нея неща, е Мерил Стрийп. В дългия списък можем да прибавим Сара Джесика Паркър, Ума Търман, Кейт Мос, Дарил Хана, Дрю Баримор и др.

Плетенето не е само за актрисите, плете дори и Антонио Бандерас. С куките и преждата го „запознала“ Катрин Зита Джоунс по време на снимките на „Легендата за Зоро“. Дейвид Аркет е друг от многото известни мъже, които плетат. Първите уроци той получил от баба си, а по този сценарий се случили нещата и при небезизвестния у нас най-вече от сериала „Досиетата Х“ актьор Дейвид Духовни. Ръсел Кроу започнал да плете докато със съпругата си очаквали раждането на първото им дете. А след това продължил, най-вече защото приема плетенето като своеобразна медитация. Холивудският актьор Райън Гослинг пък дори признава, че за него „съвършеният ден” неизменно би включвал плетене!

Така, че хващайте куките!

Прочетете още

Културен седмичен афиш на Плевен 26 февруари – 3 март

Откриване изложба „Съхранените спомени за войната” с оригинални фотографии от Руско-турската война 1877 - 1878 г. и Плевенската епопея от колекциите на РВИМ - Плевен.