С цветя и песни Плевен чества 24 май

С  традиционно шествие от пл. „Стефан Стамболов“ започнаха организираните от Община Плевен инициативи по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В шествието се включиха ученици, учители от плевенските училища, студенти и преподаватели от Педагогическия колеж, те се насочиха към паметника на светите братя на едноименната улица, където се присъедини  второ шествие на студенти и преподаватели от Медицински университет – Плевен.

Водосвет за здраве и благополучие отслужиха свещеници от плевенски храмове, поднесени бяха венци и цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

„Нека да следваме заветите на нашите учители, на тези, които са държали ръката ни в първо отделение, за да ни научат на четмо и писмо. Нека следваме добрия пример на просветителите, на духовниците, на дейците на науката и на културата, а не да се преследваме един друг, да се мразим люто, да се ненавиждаме, защото няма силна държава там, където няма единение на властите и единение с народа. Нека да помним уроците на историята, да отдадем нужното с почит и признание към нашите първоучители  и нека с делата си в бъдеще да покажем, че сме достойни техни следовници, че България има своето бъдеще в Европа!“, призова в празничното си слово за 24 май кметът Георг Спартански.

След тържествения ритуал присъстващите се отправиха към стълбите на сградата на Областна администрация срещу Големия фонтан. Там честването продължи с хорово изпълнение на химна „Върви, народе възродени!” с участието на Общински хор „Гена Димитрова“, Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци и Вокална група „Арлекино“.

Във фоайето на НЧ „Съгласие 1869“ бе подредена изложба с уникални издания от фонда на читалището и мултимедийна презентация „Дигитални колекции“, а в алеята пред Военния клуб бе открит Празник на книгата.

Празникът по повод 24 май продължи с награждаване на дейци на културата в Арт център – Плевен. Учители от училища и детски градини, ученици и деца, победители в национални конкурси, състезания и олимпиади бяха наградени на тържествена церемония в двора на Регионалния исторически музей.

 

Прочетете още

Културен седмичен афиш на Плевен 26 февруари – 3 март

Откриване изложба „Съхранените спомени за войната” с оригинални фотографии от Руско-турската война 1877 - 1878 г. и Плевенската епопея от колекциите на РВИМ - Плевен.