Платформа за проверка на фактите стартира и в България

Независима платформа за проверка на фактите стартира и в България. Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на информационната платформа е да подпомага журналистите в усилията им да предоставят проверена и надеждна информация. Factcheck.bg се ангажира с проверка на фактите, които са в основата на новини в медиите, изказвания и публикации в социалните мрежи.

Редакторите на сайта избират твърденията, които да проверяват, според актуалността и обществената значимост на всяка от темите или източника им. Едновременно с това екипът ще наблюдава тенденциите в социалните медии, за да опровергава своевременно и с факти случаите, в които се разпространява дезинформация по важни обществени теми.

Factchek.bg се ръководи от първото и основно правило в журналистиката – проверяване на фактите, проследяване на информацията, кой е източникът и какви са неговите мотиви.

Екипът се състои от опитни журналисти с изявен интерес в областта на проверката на фактите, преминали няколко нива на обучения.

Кои са лицата на Factcheck.bg?

Журналистите Ралица Ковачева, Георги Марчев, Мина Киркова, Божидар Ангелов, Кристина Христова, Мария Черешева и експертът по данни Никола Тулечки.

Убедени сме, че качествената журналистика има силата да се противопостави на дезинформацията, категорични са от екипа на Factcheck.bg

източник: aej-bulgaria.org

Прочетете още

Културен седмичен афиш на Плевен 26 февруари – 3 март

Откриване изложба „Съхранените спомени за войната” с оригинални фотографии от Руско-турската война 1877 - 1878 г. и Плевенската епопея от колекциите на РВИМ - Плевен.