Пътуващият кинофестивал „Филмирай” започва от днес в Плевен

afishПътуващият кинофестивал “Филмирай”  гостува в Плевен с едни от най-популярните български филми. Прожекциите ще са от 16 до 19 август в парка на Регионалния исторически музей, а началният час е 20.30 ч. Входът е свободен.

Кинофестивалът „Филмирай” се осъществява от Национален филмов център и Национален фонд “Култура” със съдействието на Община Плевен.

16 август, вторник

ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ – България, драма, младежки

В ролите: Александра Костова, Алиса Атанасова, Юлиан Вергов, Албена Павлова
Коя е Петя? Новата учебна година започва с внезапни промени. Нов директор, нови правила и тежък инцидент, който ще промени живота на група младежи от 11ти клас. На фона на несправедливостта в гимназията, едно момиче решава да действа и да се бори срещу всичко, което превръща съучениците ѝ „в консервни кутии без етикети“. Защото системата в лицето на директор Крачунов обича послушните и не толерира различните.40 години след смъртта на любимата ѝ поетеса Петя Дубарова, Петя ще открие смисъла в това да живее и обича истински.

17  август, сряда
ЧИЧО КОЛЕДА – България, комедия, романтичен

В ролите: Филип Аврамов, Малин Кръстев, Китодар Тодоров, Ивайло Драгиев
Едно дете мечтае да има семейство. Мъж, облечен като Дядо Коледа, трябва да разбере кой е. Таксиметров шофьор, майстор на импровизираната лъжа се запознава с момиче, готово на всичко за да сбъдне мечтата си. Случайността среща Чичо Коледа и детето с красивата сервитьорка Милена, с улични музиканти – комарджия, пияница и своенравен старец, с любовницата на Датския принц и дори с президента и премиера. В лавината от комични ситуации всеки от героите търси това, за което жадува най-много – семейство, идентичност, прошка, любов, съчувствие, приятелство. Няма как желанията им да не се сбъднат, стига да повярват в Чичо Коледа.

18 август, четвъртък
БЯГСТВО – България, трилър

Участват: Диана Димитрова, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов
Най-новият филм на режисьора Виктор Божилов („Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“) по сценарий на Деляна Манева (“Мисия Лондон”) е завладяващ разказ, заснет изцяло в родопското село Чамла – най-високото населено място в България на 1650м. надморска височина. Той ни среща с две коренно различни групи млади хора. Едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите управляват комуна за наркозависими. Могат ли два свята да съжителстват заедно на подобно място и какво се случва, тогава когато те се сблъскат? Изключително силен дебют в игралното кино прави младият Александър Кендеров, който влиза в главната роля.

19 август, петък
ЗАВРЪЩАНЕ 2 – България, комедия, романтичен

В ролите: Александър Кадиев, Ники Илиев, Башар Рахал, Орлин Павлов, Бойко Кръстанов
Продължението на популярния филм отново ни разхожда из калдъръмените улички на Пловдив, но се отбива и до Черноморието, където чакат няколко гледки от пощенски картички и завръзката на сюжета – прекрасен див плаж, чието опазване се превръща в новата кауза на познатия ни другарски квартет Деян-Виктор-Алекс-Ачо и техния някогашен враг и настоящ съратник Бранимир. Средствата за спасяването на идиличното кътче зависят от бъдещия успех на филма, който Ачо се готви да снима, без да има и бегло понятие от кино, но приятелите му винаги са насреща – особено когато става въпрос за семейни недоразумения, връщане към стари любовни триъгълници или пораждане на драми от ново поколение.

 

Прочетете още

Културен седмичен афиш на Плевен 26 февруари – 3 март

Откриване изложба „Съхранените спомени за войната” с оригинални фотографии от Руско-турската война 1877 - 1878 г. и Плевенската епопея от колекциите на РВИМ - Плевен.