Отличиха педагози от област Плевен с грамота „Неофит Рилски“

 

На изявени учители и директори от област Плевен бяха връчени почетни грамоти „Неофит Рилски“ днес на официална церемония в Заседателната зала на Областна администрация. С най-високото отличие на Министерство на образованието и науката са наградени осем изтъкнати педагози, уточняват от пресцентъра на Областна администрация. Грамотите бяха връчени от областния управител Марио Тодоров, на церемонията присъстваха зам.-областният управител Татяна Божинова и началникът на РУО – Плевен Албена Тотева.

Отличени бяха:

1.Ваня Дражева – директор на ОУ „Д-р Петър Берон“, Плевен

2.Михаела Карамфилова – заместник-директор по учебно-производствена дейност в ДФСГ „Интелект“, Плевен

3.Стефка Йоргова – старши учител в ДГ „Знаме на мира“, Белене

4.Наталия Ботева – учител начален етап на основно образование (I – IV клас) в НУ „Христо Ботев“, Плевен

5.Розалия Данова – старши учител по английски език в ПГПЧЕ, Плевен

6.Камелия Минкова-Баръмова – старши учител по философски дисциплини в ПГ по туризъм „Алеко Константинов“, Плевен

7.Светлана Събева – заместник-директор по учебната дейност и учител по математика в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Пордим

8.Теменужка Христова – директор на ОУ „Антон Страшимиров“, Бохот

Грамота „Неофит Рилски“ се присъжда ежегодно от Министерство на образованието и науката на изявени учители и директори на детски градини, училища и обслужващи звена в сферата на образованието за приноса им в развитието на образователното дело в България, номинирани по предложение на учителските колективи, в които работят, или по предложение на социалните партньори.

Прочетете още

Повече чужденци учат висше образование в България

Увеличават се чужденците, които учат висше образование в България. През учебната 2021/2022 година техният брой е 16 525, което 8,2% от всички студенти в страната. През 2013 г. делът им е бил двойно по-малък - 4,1%. Това показват данни от Националната карта на висшето образование в Република България, която беше актуализирана днес с решение на Министерския съвет. Според документа България е първенец в целия ЕС по дял на чуждестранните студенти по медицински специалности. 58,5% от учещите „Медицина“ в страната са чужденци.