На днешния 7 юни…

На този ден православната църква почита Св. Валерия. Света Валерия е родена в град Кесария, Палестина, когато все още се извършвали жертвоприношения. Светицата заедно с приятелките си Мария и Кириакия решават да се отрекат от фалшивите идоли и да се опълчат срещу езическите ритуали. Младите жени бягат от града и се отдават на строг пост и молитва към Бог, който да утвърди принципите на християнството. За отказа си да се кланят на идолите обаче, разбрал управителят на града, който искал да ги принуди да се отрекат от Христос. Но Валерия, Мария и Кириакия отказали да се подчинят и били екзекутирани.

Католическата църква също има канонизирана светица на име Валерия, като паметта  й също се чества на 7 юни. Тя е известна като Света Валерия Миланска, била е родена в Милано и е убита от войници, защото е помагала при християнските погребения след като приела християнството. Тялото й  е открито години след нейната екзекуция и е погребано по християнски обичай в катедралата „Свети Себастиян”.

На 7 юни имен ден празнуват всички, които носят името Валерия, Валери и производните им.

Събития на днешната дата:

През 1099 г. кръстоносците от Първи кръстоносен поход започват петседмична обсада на Йерусалим.

През 1494 г. Испания и Португалия подписват под егидата на папата Тордесиляски договор, с който си поделят Новия свят.

През 1654 г. Луи XIV е коронясан за крал на Франция.

През 1901 г. Светият синод свиква за първи път епархиални събори на свещениците по инициатива на митрополит Натанаил Охридски и Пловдивски и утвърждава типовия им устав на 27 март 1903.

През 1905 г. Швеция и Норвегия с договор прекратяват съществуването си като обединена държава.

През 1914 г. през новооткрития Панамски канал преминава първият кораб.

През 1929 г. папската държава е възстановена под името Ватикан, след като е ликвидирана през 1870 г.

През 1981 г. военновъздушните сили на Израел унищожават иракския ядрен реактор „Озирак”, за да предотвратят използването му за производство на ядрени оръжия.

През 1982 г. имението на Елвис Пресли, Грейсленд, отваря врати за посетители.

През 1988 г. в Космоса излита вторият български космонавт Александър Александров.

През 2004 г. е открита  Централна автогара София

Прочетете още

Културен седмичен афиш на Плевен 26 февруари – 3 март

Откриване изложба „Съхранените спомени за войната” с оригинални фотографии от Руско-турската война 1877 - 1878 г. и Плевенската епопея от колекциите на РВИМ - Плевен.