Колко плащат в Германия за зъболекар?

За мнозина германци зъболекарските услуги се оказват скъпо удоволствие. Ако въобще думата удоволствие тук е подходяща. Тази сфера, разбира се, попада в обхвата на задължителната здравна застраховка, но здравните каси възстановяват разходите само за основните и най-необходимите видове зъболечение – тоест, за най-евтините зъболекарски услуги.

На зъболекар в Германия: колко струва, кой плаща?

В частните застрахователни компании спектърът на услугите, разходите по които биват възстановявани, е сравнително широк. Но над 70 милиона жители на Германия са застраховани в държавните здравни каси, като около 25 милиона германски граждани са сключили и т.нар. допълнителна здравна застраховка, която в повечето случаи е именно стоматологичната застраховка. Месечната вноска за тази допълнителна застраховка се движи между 5 и 60 евро, в зависимост от възрастта на пациета, състоянието на зъбите му и спектъра на услугите. А сега нека видим какви са цените, които плаща средностатистическият пациент в Германия.

Два пъти в годината германците имат право на безплатен профилактичен преглед. Нещо повече: държавните здравни каси настояват за редовно провеждане на тези прегледи. За да мотивират пациентите, те са създали дори специална бонусна система, за която ще разкажем по-долу. Пациентът получава и един вид паспорт, в който зъболекарят отбелязва всеки профилактичен преглед. Данните от този документ са необходими, когато се налага поставянето на протеза например.

Един път в годината здравните каси поемат разходите по почистването на зъбния камък, а веднъж на всеки две години плащат и изследванията за установяване на пародонтоза. Професионалното почистване на зъбите, което включва отстраняването на пигментни наслагвания, полирането и укрепването на зъбния емайл, не влиза в списъка с услугите, разходите по които биват задължително възстановявани от държавните здравни каси. Някои от тях все пак поемат час от разходите. Професионалното почистване струва между 80 и 100 евро, като цената зависи от състоянието на зъбите.

Здравните каси плащат и отстраняването на кариес, лечението на коренните канали, рентгеновите снимки, ваденето на зъб и местната упойка. Всички тези процедури са безплатни за застрахования пациент. Малко по-сложно стоят нещата с пломбите. Пломбите от амалгама са безплатни. А ако пациентът има алергия към амалгамата, здравната каса поема разходите за друг вид пломба. При бременните и кърмещите жени, както и при децата до 15 години е забранено да се поставят пломби от амалгама. Здравните каси плащат и материалите, които се използват за временни пломби. При микропротезите (например от керамика или злато) здравните каси покриват само част от разходите – обикновено между 25 и 40 евро, колкото е стойността на амалагамата. При пломбите от по-скъпи материали действа същата схема. Като ориентировъчна цена на пломбите от изкуствени материали се посочват суми между 70 и 100 евро, докато цената на керамичните пломби може да достигне 1000 евро.

Една от най-скъпите зъболекарски услуги в Германия е протезирането. Разходите, поемани от държавните здравни каси, са точно фиксирани, като сумата зависи от общото състояние на зъбите и от вида протеза. Обикновено държавните здравни каси плащат 50 процента от стойността на стандартните протези.

Стоматологът изготвя първо план на лечението, като изчислява и евентуалните разходи. Всичко това пациентът трябва да предаде на здравната каса, а тя на свой ред трябва предварително да одобри посочените разходи. И тук е време да се върнем към споменатата по-горе бонусна система. Ако през последните пет години пациентът редовно е ходил на безплатните профилактични прегледи, здравната каса плаща не 50, а 60 процента от стойността на стандартната протеза. След десет години делът се покачва дори на 65 процента. Без да се смята възстановената от касата сума, една метална коронка струва между 250 и 400 евро, металокерамичната коронка излиза между 400 и 600 евро, а керамичната – между 700 и 1000 евро. Изготвеният от стоматолога предварителен лечебен план е важен не само за здравната каса, но и за самия пациент, тъй като така той знае съвсем точно какви разходи го очакват.

Къде е най-евтино?

Цените на зъболекарските услуги са фиксирани в специален каталог. Както ни обясниха от Германския съюз на зъболекарите, работещи с държавните здравни каси, в стойността на услугите са включени продължителността, целта и степентта на сложност на лечението, както и цените на вложените материали. Стоматолозите са длъжни да се придържат към този ценоразпис, който обаче предвижда и известни отклонения.

По данни на застрахователната компания “Ergo Direkt”, стоматологичните услуги в Германия зависят и от географията – в източната част на страната цените на зъболекарските услуги са значително по-ниски от тези в западните провинции. Най-евтино е зъболечението в Шверин. Тарифите във Фрайбург, Магдебург и Котбус също са сравнително ниски. Зъбните протези и коронките са най-скъпи в Мюнхен, а Щутгарт е най-скъпият град за поставяне на мостове и импланти.

Източник: www.dw.com

Прочетете още

София Лорен и кметът на Флоренция

Повериха Ключовете на Флоренция на София Лорен

 Емоционален момент по време на церемонията беше мелодията на " O, Sole Mio”, изсвирена на цигулка от самия кмет на Флоренция в чест на голямата актриса.