ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ПЛЕВЕН!

С тържествено издигане на знамената на централния площад „Възраждане“, в присъствието на десетки плевенчани и гости на града, започна празничният 15 май за Плевен. Датата е обявена за Празник на града с решение на Общинския съвет през 2001 г. С решението се възстановява Пролетният плевенски панаир – едно от най-мащабните стопански събития за страната ни в миналото, провеждал се през третата седмица на май.

 

 

За празничния ритуал на пл. „Възраждане“ бяха представители на държавната и местна власт, на политически сили, институции, дейци на образованието и културата, много деца със своите родители. Гости в Плевен днес са и посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова и посланикът на Република Беларус Александър Лукашевич.

 

 

Свещеници от православните храмове в града отслужиха празничен молебен за здраве и благоденствие на плевенчани, след което приветствие отправи кметът на Общината Георг Спартански. „Въпреки тежката ситуация с пандемията, Плевен се развива. Вероятно някои ще кажат, че чашата е наполовина пълна, а други, че е наполовина празна и всеки ще има своите аргументи и основания. Аз искам да благодаря на всички – и на тези, които виждат красивото и на тези, които виждат недостатъците в нашата работа и да ги уверя, че ще продължим да работим за Плевен – с Плевен в сърцето и със сърце за Плевен, за да се развива градът по начин, по който всички вие очаквате и го виждате в мечтите си. Честит празник и нека свети Георги Победоносец чуе нашите молитви и подкрепя ръката и делата ни!“, пожела кметът.

 

Прочетен бе и поздравителен адрес от Президента на Република България Румен Радев до ръководството на Община Плевен и жителите и гостите на града по случай празника на Плевен.

Празничната церемония продължи с тържествено връчване на званието “Почетен гражданин на Община Плевен” на проф. Пламен Джуров. С Решение №162 от 30.04.2020 г. на Общински съвет – Плевен, маестро Джуров е удостоен с почетното звание за своя изключителен принос и постижения в областта на изкуството и утвърждаване името на родния град. Днес званието му бе връчено от председателя на Общинския съвет Мартин Митев и кмета на Общината Георг Спартански.

 

 

Празникът на Плевен продължи с музикален поздрав от Общински хор „Гена Димитрова”, вокална група „Арлекино“ при НЧ „Съгласие 1869“ и Биг Бенд Плевен.

Прочетете още

Културен седмичен афиш на Плевен 26 февруари – 3 март

Откриване изложба „Съхранените спомени за войната” с оригинални фотографии от Руско-турската война 1877 - 1878 г. и Плевенската епопея от колекциите на РВИМ - Плевен.