9 юни – Международен ден на приятелството

На 9 юни светът отбелязва Международния ден на приятелството, обявен от Общото събрание на ООН. Идеята на Световната организация за стимулиране на дружбата между индивидите и народите не е случайна. Приятелството е благородното и спояващо чувство, способно да хвърли траен мост между държавите и различните култури за изграждането на един мирен и по-добър свят.

Приятелството е специален вид любов. Любов, която ни вдъхновява, прави ни по-добри, по-смели, по-истински. И все пак истински приятел трудно се намира, но когато го намерим , се убеждаваме, че по-голямо богатство от него няма! Получаваме  доброта, любов, съчувствие, съпричастност, честност, алтруизъм, лоялност, взаимно разбиране и състрадание, наслада от компанията на другия, доверие. Получаваме   способността да бъдем себе си, да изразяваме чувствата си към другите и да правим грешки, без да се страхуваме от преценка.

Приятелството е подкрепа. Когато имаш приятел знаеш, че дори и да изгубиш всичко, там някъде ще има една протегната ръка за теб, която ще ти помогне отново да стъпиш на крака след голяма загуба или психически срив.
Приятелството е едно от малкото истински неща на тази земя. Когато имаш истински приятел, знаеш, че никога не можеш да останеш сам или да се загубиш, защото приятелството не се купува! То се подарява и трябва да се грижим ежедневно за него!

“Приятелството е пътека, по която трябва да се върви ежедневно. Иначе тя се покрива с бурени… ” – А.П.Чехов

Прочетете още

Културен седмичен афиш на Плевен 26 февруари – 3 март

Откриване изложба „Съхранените спомени за войната” с оригинални фотографии от Руско-турската война 1877 - 1878 г. и Плевенската епопея от колекциите на РВИМ - Плевен.